Социалното дистанциране се оказа една от необходимите мерки, вследствие на разпространението на коронавирус инфекцията. В условията на безпрецедентна свързаност, основана на иновациите в технологиите и интернет, за някои сектори работата от разстояние не бе нарушена по никакъв начин. Практически, личният и професионалният живот на стотици хиляди продължи в една добре позната комуникационна среда – интернет.

Повишаването на броя на работещите виртуално във времена на социална дистанция изведе на преден план важни въпроси около киберсигурността. Какво да (не) правим, за да осигурим мрежовата безопасност у дома? Що е то VPN мрежа и каква е нейната роля за безопасността ни по време на работа от вкъщи? Тези важни въпроси разискваме в следващите редове.

Що е то VPN мрежа и какви изисквания трябва да покрием за оптимални резултати?

Виртуалната частна мрежа, (на английски език: Virtual Private Network), известна просто като VPN мрежа, е широко използвана услуга. Тя представлява важна част от работата на множество бизнеси и физически лица с високи изисквания към поверителността им в интернет. Посредством VPN мрежа, служителите, които работят от вкъщи, осъществяват защитен достъп до данните на компанията.

Инсталирането на VPN мрежа има за цел да криптира собствения ви IP адрес и данните, които споделяте, с цел те да останат защитени. Така например надеждната VPN мрежа може да предостави на служителите ви директен достъп до работни данни, ресурси и т.н., без да е нужно тегленето на файлове на локално ниво посредством имейли и/или други платформи.

Посредством VPN мрежа дейността ви в интернет остава непроследима и значително се минимизира рискът от кибератаки. В общия случай, три са основните стъпки, които всеки потребител следва да направи, за да се сдобие с VPN мрежа, осигуряваща защита за всичките му устройства:

  1. Абонамент за VPN услуга – на пазара има множество доставчици, предоставящи услуги за VPN мрежа. Изборът зависи от възможностите и предпочитанията на търсещия;
  2. Изтегляне и инсталиране на софтуера – използването на VPN мрежа става възможно след инсталирането на софтуерна услуга, която се активира на всяко от използваните устройства. Някои видове софтуери се теглят и инсталират към устройство за разпръскване на мрежата (т.нар. рутери за VPN мрежа);
  3. Стартиране и свързване към VPN мрежа –  VPN услугата се стартира, след което е необходимо свързването ѝ към определен сървър.

Работата от вкъщи изисква наличието VPN мрежа, тъй като използването на интернет и локални мрежи у дома не предполага високи степени на IT сигурност. Не така стоят нещата в офиса, където изграждането на сигурна IT инфраструктура е задължително.

Защо да не се използват системи за отдалечен достъп като TeamViewer и AnyDesk без VPN мрежа?

Системите за отдалечен достъп като TeamViewer, AnyDesk и техните алтернативи са особено популярни инструменти днес. Наред с удобството си, те създават предпоставка и за рискове по отношение опазването на корпоративната информация, особено при липсата на VPN мрежа.

Най-големият риск, който съществува при използването на системи за отдалечен достъп, е осъществяването на неоторизиран достъп до компютъра ви и/или този на някого от организацията. Рискът е в пъти по-голям при липса на VPN мрежа. По тази причина специалистите по киберсигурност не препоръчват използването на системи за отдалечен достъп, ако не са взети превантивни мерки като:

  • използване на VPN мрежа – както стана ясно, интернет свързаността би била много по-сигурна посредством използването на VPN мрежа;
  • използване само на служебни устройства – фирмените лаптопи, смартфони или таблети следва да разполагат само с актуални и добре защитени софтуери (в т.ч. антивирус, мониторинг на процесите, защитни стени, VPN мрежа и други). Следователно, служебните устройства трябва да се използват само за корпоративни цели, тъй като друг тип дейности, практикувани у дома (свободно сърфиране в интернет и други) могат да изложат на риск данните на компанията;
  • използване на софтуери за отдалечен достъп, които осъществяват мониторинг за евентуални опасности – много от съвременните инструменти за отдалечен достъп се усъвършенстват непрекъснато в тази посока, освен сигурна VPN мрежа, уверете се че софтуерът ви има тази защитна функция.

Софтуерите за предоставяне на услуги за отдалечен достъп също са с интегрирани защитни кодове. Преди да им се доверите обаче, уверете се, че мрежата, файловете и данните ви са абсолютно защитени.

Централизирана система за съхранение на файлове и информация – защо помага при отдалечената работа?

Освен инсталирането на VPN мрежа, все повече организации се възползват от предимствата на централизираното съхранение на файлове. Централизирана система дава възможност за съхранение и достъп до база данни, които могат да се споделят между няколко устройства в една мрежа.

Когато е активна, VPN мрежата може да осигури високо ниво на защита при достъп до централизираната система от всяко устройство. Когато всички данни са на едно място, се осигурява и високо ниво на продуктивност. Времето за работа се намалява в пъти, а рискът от загуба на информация по пътя се минимизира, вследствие на активната VPN мрежа, от която днес се възползват все повече малки, средни и големи компании.